Om Asian Market

Kalong Asian Market AB eller KalongMarket.com som är samlingsnamnet har funnits på Värmdö sedan 2019. Förutom matbutik driver vi även en bad/underklädsbutik i Pattaya i Thailand, butiken i Pattaya har vi drivit i +10 år. Vi säljer både varor både över disk och via vår webbutik. Är ni kunder utanför Sverige var vänliga att skicka oss ett mail för leveransbesked och kostnader.

Då vi på Kalong Market härstammar från Thailand så är det vår specialitet, men man kan då fundera på vad utmärker det thailändska köket?

I Thailand är maten lite hetare än i många andra asiatiska länder och man använder andra grödor samt mycket mango, papaya och koriander, dessa råvaror används traditionellt inte lika mycket i Korea och Japan.

Hur skiljer sig maten i norra och södra Thailand?

När man som svensk tänker på det thailändska köket associerar man det ofta med kulturen i landets södra och mellersta delar. Dit reser vi oftast, och thailändska restauranger i Sverige serverar ofta mat med inspiration från söder. Det är där stränderna och havet finns. Därför väljer de flesta att åka på semester till den delen av Thailand.

I södra Thailand finns det framförallt två kök, det sydthailändska och det muslimska. Muslimska rätter påminner om indisk mat och serveras ofta med ett gult ris. I söder äter man mycket jasminris och kokosbaserad curry Även kycklingsoppan Tom kha-gal kommer från den regionen.

Det nordthailändska köket innehåller sällan kokosmjölk. Det är heller inte lika kryddstark. Traditionella rätter är till exempel Khantoke som består av smårätter serverade på en träbricka tillsammans med soppan khao soi. Den görs på kyckling eller oxkött och serveras med gula nudlar och tillbehör som till exempel rå lök, lime och inlagd kål

Några favoriter:

Khao Pad: Khao Pad är en maträtt som är gjord på ris, ägg, lök och olika örter som steks tillsammans.Det stekta riset serveras vanligtvis med några skivor gurka och en limeklyfta på sidan.

Det Tom Yum Goong: Tom Yum Goong är en kryddig och het soppa med räkor, chili, citrongräs, lime, lök, galangarot, buljong och fisksås m.m.et är en riktig klassiker när det kommer till Thailändsk mat!

Tom Kha Gai En av våra personliga favoriträtter är Tom kha gai som är en krämig kokosnötssoppa. Den görs på kokosmjölk, kyckling, galangarot, citrongräs, lök och lime m.m. Det är riktigt gott och är ett måste att smaka i Thailand.

Gaeng Keow Wan Gai: Grön kycklingcurry, även kallad för Gaeng Keow Wan Gai i Thailand, är en riktigt god och smakrik thailändsk maträtt.Denna rätt är gjord på olika kryddor och örter som blandas till en currypasta och tillagas sedan med kokosmjölk, grönsaker och kyckling. Curryn serveras vanligtvis med kokt ris.

Vilka varor behöver ni för att göra er asiatiska middag? Kika in i vår butik för att hitta era utvalda råvaror.

Hitta dina varor här