Pad thai

Phad Thai

Phad Thai är känd för sin balanserade smakprofil som kombinerar sötma, syra, salt och hetta. Det är en mångsidig rätt som kan anpassas efter individuella preferenser genom att justera mängden kryddor och ingredienser. Det är också vanligt att servera Phad Thai med extra kryddor, som malda jordnötter och chiliflakes, så att varje person kan anpassa smaken efter sin egen smak.

Phad Thai, även stavat Pad Thai, är en populär thailändsk maträtt som består av stekta risnudlar blandade med olika ingredienser och kryddor. Det är en av de mest kända rätterna i thailändsk matlagning och är älskad både i Thailand och internationellt. Här är en grundläggande beskrivning av ingredienserna och tillagningsmetoden för Phad Thai:

Ingredienser:

 1. Risnudlar: Tunnare och bredare än vanliga äggnudlar, används risnudlar som bas för rätten.
 2. Proteinkälla: Vanligtvis används räkor, kyckling eller tofu som proteinkälla, beroende på individuella preferenser eller kostrestriktioner.
 3. Ägg: Ägg blandas vanligtvis med nudlarna och andra ingredienser.
 4. Kryddor och sås: Phad Thai-såsen görs vanligtvis med ingredienser som tamarindpasta, fisksås, socker och chili. Dessa ingredienser ger rätten dess karakteristiska sötma, syra och umami-smak.
 5. Grönsaker: Vanliga grönsaker som ingår är böngroddar, salladslök och lime.

Tillagningsmetod:

 1. Förbered alla ingredienser genom att skära grönsaker, klippa ägg och förbereda proteinkällan.
 2. Koka risnudlarna enligt anvisningarna på förpackningen tills de är al dente, skölj sedan dem i kallt vatten och låt dem rinna av.
 3. Stek proteinkällan i en wok eller stor stekpanna med lite olja tills de är genomstekta.
 4. Skjut proteinkällan åt sidan i pannan och stek äggen tills de är halvstekta, sedan tillsätt de kokta nudlarna och rör om.
 5. Häll över Phad Thai-såsen och fortsätt att steka och röra om tills nudlarna är jämnt täckta med såsen.
 6. Lägg till grönsakerna och böngroddarna och fortsätt att steka tills grönsakerna är genomvarma.
 7. Servera Phad Thai varm, gärna med limekilar och jordnötter på toppen.